1 kg plommon
1 stor gul lök
1 dl vinäger
2 dl socker
1 tsk salt
1 kanelstång
10 kryddnejlikor
1 msk gult senapsfrö
3 stjärnanis
1/2-1 tsk sambal oelek eller finhackad röd chili efter smak
Kärna ur plommonen och lägg dem i en vid, tjockbottnad kastrull. Tärna löken grovt och lägg i. Tillsätt vinäger, socker, salt och alla kryddor utom sambal eller chili. Koka upp och låt sjuda utan lock på måttlig värme cirka en timme. Chutneyn ska koka ihop till marmeladkonsistens. Var försiktig mot slutet, rör emellanåt så inte chutneyn fastnar i botten.
Blanda i sambal oelek eller finhackad urkärnad chili i den färdigkokta chutneyn innan den hälls upp på väl rengjorda glasburkar. Chutney brukar hålla sig minst ett par månader, förvarad i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar