Gjorde lussebullar härom dagen.
Detta recept ger 30 st lussebullar,blir saftiga och goda.
Och mitt stående tips är att ha allt förberett när du bakar med tempererad vätska. Går även att göra laktosfri,bara att byta ut margarin och mjölk mot laktosfritt.
175 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1.75 –2 dl socker
1 g finstött saffran
ev. 1 st ägg (för att degen ska bli lättare att hantera)
ev. russin
ca 1 ½ liter vetemjöl
ägg till pensling
russin till garnering
Smält matfettet och häll i mjölken.Låt blandningen bli ljummen(37C).Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet,salt,socker,saffran,ev. ägg och russin.
Arbeta in med maskin eller för hand mjölet. Strö över lite mjöl,lägg på en bakduk och låt jäsa ca 30 min.
Arbeta sen degen några minuter i bunken,tar sen upp på mjölad arbetsbänk. Knåda den smidig.
Baka ut till lussekatter,garnera med russin.
Lägg på plåt och låt jäsa övertäckta i 30 min.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i 225-250 C 5-10 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar